Veelgestelde vragen

Over werken in het onderwijs en het vak van leraar is veel te vertellen. De ervaring leert dat er ook veel vragen zijn. Hieronder staan de meest gestelde vragen op een rij.

Aanbevolen websites

• Werkeninhetonderwijs biedt je uitgebreide informatie over het vak van leraar.
    • Het leren van de toekomst gaat over de veranderingen in het onderwijs, als gevolg van de inzet van nieuwe media.
    • De website van SONedutraining biedt informatie over nascholing voor onderwijspersoneel.
    • Op Leraar24 tref je video's en dossiers aan voor de onderwijspraktijk.
    • Kennisnet beschikt over een uitgebreide database met handige links naar bijvoorbeeld leerlingenzorg, speciaal onderwijs en onderwijsthema’s.
    • Zoek, leer en deel Stimmit is een recent gelanceerd rekenplatform. Je kunt op ieder gewenst moment uitleg krijgen over een som die je niet begrijpt.

Hoe lang duurt de lerarenopleiding basisonderwijs?

De opleiding duurt in de meeste gevallen vier jaar.
      In elk jaar haal je 60 studiepunten, de totale studielast bedraagt 240 studiepunten. Elke studiepunt staat voor een gemiddelde tijdsinvestering van 28 uur.

Is er in het onderwijs genoeg werk als ik straks ben afgestudeerd?

De werkgelegenheid in het onderwijs neemt toe. Hoewel de werkgelegenheid voor leerkrachten wel vermindert door leerlingenkrimp, stijgt de vervangingsvraag snel door pensioenering van zittende leerkrachten. Uit ramingen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap blijkt dat ook in de Achterhoek, Graafschap en Liemers tekorten ontstaan (in 2021, 137 fte te weinig). 97% van de Iselinge Hogeschool respondenten van de Nationale Alumni Enquete  had binnen 6 maanden na afstuderen werk (afgestudeerd in 2014 en 2015).

Waar kan ik nog terecht voor meer informatie?

Als je vragen hebt over werken in het onderwijs, kun je ons bellen via telefoon 088 093 10 00 (ma t/m vrijdag van 09.00 – 15.30 uur). Mailen kan ook naar info@iselinge.nl. We organiseren regelmatig open dagen en kijkdagen.

Wat houdt de lerarenopleiding basisonderwijs (pabo) in?

Pabo is een afkorting voor pedagogische academie basisonderwijs. De pabo heet nu lerarenopleiding basisonderwijs. De lerarenopleiding basisonderwijs leidt je op tot leraar voor het basisonderwijs.

Wat kan ik worden als ik de lerarenopleiding heb afgerond?

Met een diploma lerarenopleiding basisonderwijs ben je bevoegd leraar in het primair onderwijs. Dat betekent dat je goed voorbereid bent op het werken als leerkracht in het basisonderwijs. In jouw klas zitten leerlingen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar. In de school kun je daarnaast bijzondere taken op je nemen. Samen met de andere leerkrachten in je team maak je daar afspraken over. Zo kun je coördinerende taken op je nemen (ict, onderbouw, bovenbouw, vieringen, sport) en je kunt ook doorgroeien naar de functie van intern opleider of schoolleider. Met je diploma kun je ook doorstuderen, bijvoorbeeld een masteropleiding. Je kunt ook solliciteren naar een onderwijsgerelateerde functie in het verenigings- of bedrijfsleven.

Wat verdien ik als startend leraar?

Het beginsalaris van een leraar basisonderwijs is € 2.290,- bruto per maand. In het speciaal onderwijs is dat € 2.374,- (bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen 2012). Naast het vaste inkomen ontvangen leraren nog een eindejaarsuitkering. Deze varieert tussen de 6,3 en 7,4 procent.

Naast een gunstige vakantieregeling bestaat in het onderwijs in ruime mate de mogelijkheid om in deeltijd te werken. Daardoor kun je je baan combineren met andere interesses. Daarnaast kun je deelnemen aan allerlei bij- en nascholingscursussen. Het zijn arbeidsvoorwaarden die naast het salaris zeer gunstig zijn.

Welke vakken krijg je op de lerarenopleiding basisonderwijs?

Het onderwijs van de opleiding tot leraar in het basisonderwijs richt zich op de vakken die in het basisonderwijs centraal staan. Zo gaat het over de vakinhouden Nederlandse taal, Engelse taal, rekenen-wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek, kunst (muziek, beeldend, dans&drama), schrijven, bewegingsonderwijs, mens en maatschappij en nog meer. Daarnaast is er veel aandacht voor pedagogiek, didactiek en onderzoek. De opleiding kenmerkt zich door een groot aantal vakken: het terrein is breed. Je moet van veel vakken veel weten.

Welke vooropleiding heb ik nodig voor de lerarenopleiding basisonderwijs?

Je wordt toegelaten tot de lerarenopleiding basisonderwijs als je een havo- of vwo-diploma hebt, maar ook met een mbo-diploma (niveau 4).